Столичен Омбудсман

Подайте жалба

Документи

Екип

Дейности

Бюлетин

Въпроси и отговори

Свържете се с нас

Адрес:  ул.  "11 август"  4,  ет. 3
София 1000
Телефон: 02/9873449, 02/9871341
Факс: 02/9862785
E-mail:
ombudsman@sofia.bg

Приемно време:
Всеки работен ден

От 09:00 до 17:00 ч.

Анкета

Необходимо ли е разширяване на „зелена“ зона за платено паркиране?

Не, необходима е цялостна концепция за регулация на паркирането.

Да, ще подобри възможностите за паркиране в кварталите.

Да, но само около обществени сгради.

Не, няма нищо да се промени.

Не, ще се отрази на бюджета

Да, да се въведе и в големите жилищни комплекси.

Не ме интересува, не шофирам.

Архив на анкетите


Удостоверение за
администратор на
лични данни:

Полезни връзки:

»Столична община

»Столичен общински съвет
 


»Обществени посредници на „Топлофикация София“ ЕАД
 

»Омбудсман на Република България


»Национално сдружение на местните обществени посредници в РБ

»Комисия за защита на личните данни

»Комисия за защита от дискриминация


»Комисия за защита на потребителите

»Програма достъп до информация
 

 

22.12.2011Обществено обсъждане на трети метродиаметър на София

Обществено обсъждане на трети метродиаметър на София

В последните седмици на лятото излезе новината, че трасето на третия метродиаметър ще се обсъжда публично с гражданите на София. Похвално! Мнението на софиянци задължително трябва да бъде чуто за този важен проект, най-малкото, защото гражданите вече пропуснаха да се произнесат по първата и втората метролиния, а и по целия общ устройствен план на столицата. Въз основа на публичната до момента информация, трябва да отбележим няколко неща.

Първо, в организационно отношение е добре, че има предложени няколко варианта (виж http://sofia-agk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=265&Itemid=26) с графичен материал и анализи, включително и на пътникопотока. Проблем обаче е, че все още не е уточнено кога точно ще се проведе дискусията, в какъв формат, каква ще бъде тежестта на изложените в обсъждането мнения и аргументи, ще могат ли да се допълват и коригират предложените варианти, кой и как ще вземе окончателното решение. Това не са детайли, а важни елементи на дискусията и трябва да се знаят от обществеността, за да може участващите да бъдат подготвени и пълноценни.

В техническо отношение отбелязваме факта, че във всички варианти станциите на третата линия се засичат със станции на първата и втората  - съответно при СУ „Св. Климент Охридски” и при НДК. Тази забележка е в контекста на един от абсурдните варианти, който междувременно се завъртя и където станциите се разминаваха. Остава отворен обаче въпросът дали е по-добре първо да се фиксира трасето на метрото и след това да се приеме дългоочаквания Генерален план за организацията на движението или първо да се приеме ГПОД и едва след това, на базата на утвърдените маршрути на наземния масов транспорт, да се дискутира откъде да мине метрото. От една страна наземният транспорт е по-гъвкав, включително и инфраструктурата за него може да се изгради и адаптира по-лесно, но от другата страна стои настоящата практика с постоянните нагаждания на маршрутите и разписанията на превозните средства, до пълното объркване на камютърите.

Друг технически момент е, че един от основните мотиви да се подменят приоритетите при изграждането на първата линия – а именно да се изгради голям паркинг на входно-изходна артерия на София (в случая Цариградско шосе и станцията при Интер-експо центъра) -  е изцяло пренебрегнат във фаворитизираните варианти 4а и 4б. Такива паркинги задължително трябва да се изградят на бул. Цар Борис и бул. Ботевгардско шосе, които са „портите” на София за северна и югозападна България.

И това са само част от въпросите, които могат да се повдигнат в навечерието на предвиденото обсъждане. Сигурен съм, че гражданите ще предложат още много ценни забележки и идеи.


Ангел Стефанов

08.09.2011

Коментари(191)