Столичен Омбудсман

Подайте жалба

Документи

Екип

Дейности

Бюлетин

Въпроси и отговори

Свържете се с нас

Адрес:  ул.  "11 август"  4,  ет. 3
София 1000
Телефон: 02/9873449, 02/9871341
Факс: 02/9862785
E-mail:
ombudsman@sofia.bg

Приемно време:
Всеки работен ден

От 09:00 до 17:00 ч.

Анкета

Необходимо ли е разширяване на „зелена“ зона за платено паркиране?

Не ме интересува, не шофирам.

Не, ще се отрази на бюджета

Да, ще подобри възможностите за паркиране в кварталите.

Не, няма нищо да се промени.

Да, да се въведе и в големите жилищни комплекси.

Да, но само около обществени сгради.

Не, необходима е цялостна концепция за регулация на паркирането.

Архив на анкетите


Удостоверение за
администратор на
лични данни:

Полезни връзки:

»Столична община

»Столичен общински съвет
 


»Обществени посредници на „Топлофикация София“ ЕАД
 

»Омбудсман на Република България


»Национално сдружение на местните обществени посредници в РБ

»Комисия за защита на личните данни

»Комисия за защита от дискриминация


»Комисия за защита на потребителите

»Програма достъп до информация
 

 

04.07.2011За спора и съгласието в името на Софийската Княжеска градина

За спора и съгласието в името на Софийската Княжеска градина

 

В последно време историческата съдба и бъдещето на едно от уникалните за София градски пространства – Княжеската градина и построения в нея през 1954г. Паметник на Съветската армия – се превръщат в територия на изострен дебат. Стълкновението на позиции и тези в авторитетни национални медии, както и внесеният в СОС доклад за именуването на градината около Паметника на Съветската армия с името „Княжеска”  предизвикаха обществено обсъждане, като на 16 май в Червената къща се състоя дискусия „Паметника на Съветската армия и градината около нея -  перспективи и възможности”.
Значението на това пространство, познато с историческото си име – Княжеска градина, за развитието и модернизацията на града е неоспоримо, а и видимо понастоящем. Тук, за първи път след Освобождението си, София „прекрачва” уличния ринг около съществуващото централно градско ядро. По това време градът все още наброява около 20хил. души, а жителите му са разделени в махали с разнороден етнически състав. Но по инициатива на княз Александър
I Батенберг първите градски архитекти и паркоустроители вече полагат грижи за оформянето на градините, открити и достъпни за всеки жител на града. В площ от 35дка между днешните булеварди и улици „Васил Левски”, „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Цар Освободител” и „Ген. Гурко” са положени основите на Княжеската ботаническа (1887) и Княжеската зоологическа (1891) градина. В устройването им личи присъствието на първите владетели (Александър Батенберг и Фердинанд); паркоустроители (Карл Бец, Шевалас и Йозеф Келерер); учени естественици (академик Буреш); ботаниците Жул Лошо и Аларикус Делмард; архитектите Грюнангер и Георги Фингов.
Като цялостен ансамбъл с парков център и монументално архитектурно обкръжение това място е съпоставимо единствено с комплекса на Двореца и Градската градина. Заслугата е на архитектите Майер, Грюнангер, Беансон, Йордан Миланов, Никола Лазаров, превърнали сградите на Мавзолея на Батенберг, Къщите на Сърмаджиев и Яблански, Ректората и сецесионовата ограда на градината в знаци за принадлежност към  града. Техните реализации извеждат на преден план някои уникални черти на това местоположение:
- разгънатата Витошка перспектива;

-  парково-пешеходният пасаж с пряката визуална връзка по диагонала откъм храма „Александър Невски”;
-  монументалното внушение от фасадната „дъга” на Ректората;
Става дума за безспорни постижения, документирани и интегрирани в проекта на архитект Никола Лазаров „Монументална София”. Жизнената идея на този
проект – създаването на независима и европейска в облика си културна столица не губи актуалността си в съвремието на София.
Правото на гражданите да разполагат с общия дял на историческото си наследство прави идеологическия спор за „мястото” на Паметника на Съветската армия самоцелен. Като „щампа” на една наложена идеология Паметникът е чужд и враждебен на наследеното градско обкръжение. Динамиката, контактите, свързването са оставени в периферията на това обширно парково място – пред Ялта, в подлеза на Университета, на парадното му стълбище или дори в миниатюрната вътрешна градинка зад Ректората. Единствените „фенове” и „господари” на тази писта с препятствия пред Паметника са групите от скейтъри. Техните фигури и пируети напомнят днес за изгубените градски траектории в този парк.

Несъмнено в хода на дебата за съдбата на Княжеската градина и Паметника на Съветската армия се застъпват зони на сближаване


1.                  Запазването на Паметника е най-добрата възможност за всички, ако той бъде поставен в собствената си среда и рамка на идеологически знаци и символи от „култовото” минало. Този подход предполага преместването на скулптурните групи и всъщност актуалният дебат трябва да реши новата локация на монумента.


2.                   Заедно с възвръщането на историческото име на градината – Княжеска – става неотложно провеждането на конкурс за нейния архитектурен план. Повече от препоръчително е заданието пред творческите колегии да дефинира преимуществата на това градско пространство с оглед на архитектурното наследство и всекидневната комуникация в столичния Център.


Конкурс с творческо съперничество – ето един прекрасен повод за последно „Сбогом на оръжията”.

Правомощия

Общественият посредник на територията на Столична община съдейства за спазването на правата и законните интереси на гражданите пред администрацията на Столична община, районните администрации и Столичния общински съвет.

Общественият посредник приема жалби на граждани, извършва проучвания по жалбите и дава становища, предложения и препоръки до органите на местно самоуправление и местната администрация.
 

Бъдете информирани

ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
ОБЩЕСТВЕНИ ПОСРЕДНИЦИ НА “ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ” ЕАД

Архив

>> ПРЕДЛОЖЕНИЯ от Обществения посредник на територията на Столична община по проекта на Наредба за паркирането на територията на Столична община
>> Среща-разговор на тема „Столичното общество и местната власт – споделена грижа за добро управление”
>> Изнесени приемни по райони
>> ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИТЕ ИМ
>> ИСТОРИЯ НА ИНСТИТУЦИЯТА ОБЩЕСТВЕН ПОСРЕДНИК НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
>> Честит празник!
>> Становище на Обществения посредник относно промяната на обхвата и условията за ползване на зоните за платено паркиране
>> Ролята на обществения посредник *
>> Обществено обсъждане на трети метродиаметър на София
>> За спора и съгласието в името на Софийската Княжеска градина
>> Коментар на новите размери на данък "сгради"
>> Политика по интеграция на ромите
>> Наредба за Обществения ред
>> Промяна в Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища на територията на СО
>> 17 септември – демократична София посреща своя празник
>> Идеи за паркиране в столицата
>> Женски пазар
>> Относно блога на Столична община
>> Бюджетът на общината за 2010 - за гражданите и срещу кризата
>> След първия кмет - жена, София има нужда от първи референдум
>> Мнения на Общински съветници
>> Анкета - референдум
 

© Всички права запазени. Този сайт е създаден от Softech.