Столичен Омбудсман

Подайте жалба

Документи

Екип

Дейности

Бюлетин

Въпроси и отговори

Свържете се с нас

Адрес:  ул.  "11 август"  4,  ет. 3
София 1000
Телефон: 02/9873449, 02/9871341
Факс: 02/9862785
E-mail:
ombudsman@sofia.bg

Приемно време:
Всеки работен ден

От 09:00 до 17:00 ч.

Анкета

Необходимо ли е разширяване на „зелена“ зона за платено паркиране?

Не, необходима е цялостна концепция за регулация на паркирането.

Да, ще подобри възможностите за паркиране в кварталите.

Да, но само около обществени сгради.

Не, няма нищо да се промени.

Не, ще се отрази на бюджета

Да, да се въведе и в големите жилищни комплекси.

Не ме интересува, не шофирам.

Архив на анкетите


Удостоверение за
администратор на
лични данни:

Полезни връзки:

»Столична община

»Столичен общински съвет
 


»Обществени посредници на „Топлофикация София“ ЕАД
 

»Омбудсман на Република България


»Национално сдружение на местните обществени посредници в РБ

»Комисия за защита на личните данни

»Комисия за защита от дискриминация


»Комисия за защита на потребителите

»Програма достъп до информация
 

 

30.06.2010Идеи за паркиране в столицата

Актуалният от години дебат за организацията на паркирането в София през последните седмици навлезе в нова фаза. Оформилият се политически консенсус около идеята в София да има синя, жълта и зелена зона за паркиране с различни цени, в зависимост от териториалния им обхват, се приема противоречиво от гражданите (според НЦИОМ) но това е сполучливо решение, особено в контекста на интензивното строителство на метрото. За съжаление, вариантът да се ограничи максимално паркирането на открито в центъра на столицата отново не се обсъжда сериозно, при положение, че това е единствената възможност да се отключи частният инвеститорски интерес за строителство на подземни и многоетажни паркинги.

Открит като че ли остава въпросът за регламентацията на паркиране на собствениците на жилищни имоти в обхвата на различните зони. Тук всяко решение ще наруши съответни права. От една страна, ако тези собственици се обезпечат с преференции, това ще дискриминира всички останали жители и гости на столицата. От друга обаче, ако живущите в центъра не могат да паркират около домовете си, това ги поставя в неравностойно положение, спрямо живущите в жилищните комплекси. Изходът от тази дилема не трябва да е базиран на принципа на най-малкото съпротивление, подкрепа за центъра за сметка на периферията или на буквоядската съдебна трактовка, че заплащането на преференциална такса следва да гарантира строго определено парко-място. Правилният подход изисква комбинация от уталитаризация и баланс на интересите на всички страни в този процес, като надявам се, този анализ няма да бъде подценен от отговорните фактори.

Далеч по-простичко е решението на другия казус от въвеждането на трицветното зониране, който засега въобще не се коментира. Ако наистина новата организация на паркирането доведе до 20-25% намаление на трафика към центъра, респективно по-малко паркирани автомобили, логично е да попитаме кои площи трябва да се разтоварят от паркирани автомобили. Моята преценка е, че на първо място трябва да се освободят всички тротоари, които все още се ползват за паркиране. И на следващо място – символични за София места, които определят облика на града и са привлекателна точка за всички туристи - площадите Александър Невски и Александър Първи. Именно разчистването на площадите от паркирали автомобили, ще даде онзи вторичен ефект от започналата реформа, който ще убеди софиянци в нейния смисъл и полза.

 

Ангел Стефанов

Коментари(3302)